2023.04.28 - Tavaszi zsongás Iskolánkban


Intézményünkben is megemlékeztünk a Föld napjáról Csernák Andrea szervezésével és az Öko munkacsoport segédletével.

„Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése.

Erre figyelmeztet a 33. magyar és az 53. világméretű Föld napja. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába, veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét.

2023. április 28-án iskolánk tanulóival mi is megemlékeztünk intézményünkben erről a világot átölelő eseményről. Vendégünk volt Sipos József növényorvos, címzetes egyetemi docens, akit megkértünk, hogy legyen ebben segítségünkre.

Sipos gazda egy nagyon érdekes, és szemléletes bemutatóval kápráztatta el a tanulóinkat. Felhívta a gyermekek figyelmét a környezetszennyezés káros hatásaira, a mértékletes, átgondolt fogyasztásra, az egészségük megóvására. Láthattak rovargyűjteményeket, káros, és hasznos rovarokról, megfigyelhették a rovarok fejlődésének menetét.

Megismerkedhettek azokkal a természeti tényezőkkel, élőlényekkel, amelyek a beporzás folyamatában tevékenyen részt vesznek, és azzal is, hogy maga az ember is lehet beporzó.

Sipos gazda kiemelte a rovarok jelentőségét az egész ökoszisztéma fenntartásában.

Elmagyarázta tanulóinknak a beporzó rovarok szerepét, bepillantást kaphattak a méhek titokzatos életébe, a méhész mindennapjaiba, és abba az érdekes folyamatba, amely során a nektár mézzé válik.

Az előadás után iskolánk udvarán folytatódtak az események, ahol Sipos gazda irányításával a gyermekek és a szüleik a pedagógusokkal együtt rovarhoteleket készítettek a beporzó rovaroknak.

A lelkes munkafolyamatok után az elkészült rovarhotelek elhelyezésre kerültek az intézmény udvarán.

Az esemény zárásaként együtt imádkoztunk
gyermekeink szebb és jobb jöv
őjéért. „

 

                                                                                                          Csernák Andrea és az Öko munkacsoport